Adventures of Paint the Planet!

Adventures of Paint the Planet!

Dit is het weblog van Harald en Inge, die al schilderend de wereld meer kleur geven.

Gewapend met een kwast, potloden en papier gaan wij op pad, ruilen onze werken tegen de leukste plekken om te logeren en ontmoeten de meest bijzondere mensen. Volg onze avonturen via dit weblog of via onze website.

For English visitors, we advise you to find us on Facebook for our latest updates.

8 - Wat in de vertaling verloren kan gaan...

Norway 2012Posted by Inge 18 Jun, 2012 00:28:28

Sinds ons vorige bericht bleef heel Noorwegen gehuld in kou en wolken. Heel Noorwegen? Nee. Eén heel klein strookje kust genoot van een heerlijk zonnig zomers weertje. En laat dat nou net het gebied zijn waar wij ons momenteel ophouden! Vandaag hebben we zelfs 25 graden op de thermometer genoteerd. Jawel!

We hebben nog meer eilanden bezocht, en hebben de Atlantische Weg gereden, een route met bruggen over diverse kleine eilandjes. Eerlijkheid gebied te zeggen: we hadden een prachtige rit van een paar uur verwacht, maar de route bleek slechts 8 km lang te zijn. Nou ja, toen besloten we maar gewoon om hem 3 keer te rijden… ;)

Ook willen we graag onze taalkundige ervaringen met jullie delen. Het begon met een lunchpauze. We waren van de weg afgereden, naar een paar huisjes aan het water, en parkeerden de auto op een grasveldje met de deuren open richting het haventje. Na een tijdje kwam er een mannetje aan die ons in het Noors aansprak. Het enige dat we verstonden, was ‘overnatting’, dus we stamelden snel in het Engels dat we alleen maar wilden picknicken. ‘Ikke Engelsk’, antwoordde hij (wat betekent: geen Engels). Vervolgens keek hij naar ons nummerbord, ontdekte dat we Nederlanders waren, begon ons in het Duits te vertellen dat hij geen Hollands sprak, maar dat hij ons waarschijnlijk ook wel zou verstaan als we Nederlands zouden spreken, hahaha, tjonge. En toen verdween hij zomaar weer!! Verbijsterd bleven wij achter. ‘Ligt het nou aan mij, of is hij nou vergeten te vragen waar hij nu eigenlijk voor kwam?…’

Daarna kregen we in Trondheim van onze host Mali les in de taal en cultuur van de Vikingen. Vikingen hielden niet van veel gedoe, hebben we geleerd. Het Noorse woord voor proost bijvoorbeeld (Skoll) is van Viking oorsprong en betekent ‘Beker’. Aan tafeletiquette en keurige manieren wilden de Vikingen blijkbaar geen tijd verspillen, wanneer ze elkaar drankjes doorgaven onder het roepen van het uiterste beschaafde ‘Hier! Beker!’. :)
Nog een leuk voorbeeld is de rivier die door Trondheim loopt. Deze heet Nidelva, en ook dat betekent niets meer dan: ‘het water dat naar de zee loopt.’ Je kunt je het overleg bijna voorstellen. ‘Moeten we geen betere naam verzinnen?’ ‘Waarom? Dat is toch wat het doet?’.
Onze host en haar vriend Tommy waren het er tot slot over eens dat het een mooi leven was als Viking. ‘Je hebt je boerderijtje aan het water en eens per jaar pak je je spullen bijeen, roei je naar Engeland, plundert alle dorpen en roeit weer terug.’ ‘Misschien was hooguit al dat roeien wat vermoeiend.’ ‘Ja, en de levensverwachting was ook niet zo hoog omdat het een gevaarlijk beroep was als plunderaar. Huwelijken duurden ook nooit zo lang, omdat de mannen altijd dood gingen onderweg. Als vrouw kon je op je dertigste al 3 keer weduwe zijn. Maar door al die erfenissen werden de vrouwen wel heel rijk en machtig. Een ideale huwelijkskandidaat was eigenlijk een niet al te sterke man met een eigen boerderij, die op het punt stond te gaan plunderen.’ ;)

Vandaag zijn we aangekomen op het eiland Ytteroy, bij Josefien en Han, twee hele lieve Nederlanders die hierheen zijn verhuisd en ons hebben uitgenodigd om te komen logeren in hun kersverse bed en breakfast, speciaal voor Nederlanders! :) We slapen in een heuse gastenkamer en hebben samen aan het fjord verse vis geroosterd. Josefien had ook voor ons geregeld dat we tussen 17.00 en 18.00 een soort audiëntie zouden houden in het lokale café/restaurant/buurthuis. Er hangen zelfs posters in het Noors in het café en op de ferry, dus Harald had flinke mensenmassa’s verwacht. Maar er kwam helemaal niemand, zelfs niet de eigenaar van het café die al had toegezegd interesse te hebben. Misschien zijn ze het vergeten, misschien is er iets verloren gegaan in de vertaling of misschien kwam het door de ongelukkige planning, waarbij we op het programma stonden tussen het varkensvlees om 16.00 uur en de bingo om 18.30 uur. :) Maar zo snel laten we ons niet uit het veld slaan!!! Inge heeft gewoon een leuke tekening gemaakt van het uitzicht vanuit het café (waarbij ze niet gestoord werd door hinderlijke bezoekers die meer over het project wilden weten… ;)) en Harald is vanavond een facebook-offensief begonnen! We hebben via Josefien en via het café iedereen verteld dat we er dus NU zijn en dat we morgen tussen 11 en 13 bij het café zijn. We hebben zelfs iedereen die morgenmiddag komt opdagen een gratis stroopwafel beloofd! Als dat geen succes gaat worden… :)

  • Comments(3)//weblog.painttheplanet.nl/#post8