Adventures of Paint the Planet!

Adventures of Paint the Planet!

Dit is het weblog van Harald en Inge, die al schilderend de wereld meer kleur geven.

Gewapend met een kwast, potloden en papier gaan wij op pad, ruilen onze werken tegen de leukste plekken om te logeren en ontmoeten de meest bijzondere mensen. Volg onze avonturen via dit weblog of via onze website.

For English visitors, we advise you to find us on Facebook for our latest updates.

7 - Koud!!!

Norway 2012Posted by Inge 14 Jun, 2012 08:49:13

Sinds de vorige update hebben we ons nog veel meer verbaasd over de Noorse natuur, de verlaten valleien, mooie meertjes en gigantische gletsjers. Maar om niet al teveel in herhaling te vallen, zullen we dat in dit verslagje achterwegen laten. ;)
De camping waar we onze vorige update plaatsten, bood naast wifi ook gratis gebruik van roeibootjes aan. Omdat Noorwegen een waterland bij uitstek is, wilden we op zijn minst een keertje met een bootje het water te lijf gaan, en wanneer kan dat nou beter dan wanneer het gratis is? ;) Dus hesen wij ons in de verplichte reddingsvesten en klommen in een bootje. Dat tamelijk vast bleek te liggen op het rotsstrand, en met de peddels niet los te duwen was. Dus klom Inge weer uit de boot, het water in (lang leve waterschoenen!) om af te duwen.
We zijn geen echte roeiers, maar na een minuut of tien hadden we toch de slag te pakken, en zijn helemaal naar de overkant van het meertje geroeid, hebben daar gepicknicked en zijn weer teruggegaan. We vonden onszelf heel stoer, en de andere Nederlanders op de camping gelukkig ook! :)
Later die middag hebben we 2 gletsjers bekeken, van ongelofelijke afmetingen, en zijn beland op een grasveldje met bloemen aan een meer waar we voor 40 kronen (5 euro) konden kamperen. Dit keer geen medekamperende Denen in kangoeroe-pakken maar een Russische familie die zeer uitbundig Hints aan het spelen was. Ook leuk.

De volgende dag wilden we naar Geiranger, een van de bekendste fjorden van Noorwegen. Zodra we de bergpas over gingen, verdween echter de zon, en die hebben we sindsdien niet meer gezien. En dus werd het ineens koud. Behoorlijk koud! :(
Je kunt Geiranger bekijken met een rondvaart (duur) of met een cruiseschip (belachelijk! – in de haven van het plaatsje met 250 inwoners lagen toen wij aankwamen 4 cruiseschepen met in totaal ongeveer 8000 passagiers). Maar je kunt ook je auto op een boot laden en een uur door het fjord varen naar de andere kant met de ferry, dus dat hebben wij gedaan. Ondanks de wolken was het erg mooi!
Vanuit Geiranger zijn we verder gereden naar Alesund, waar we twee nachten hebben gelogeerd bij host Kristin. Ook voor haar hebben we een portret van haar hond gemaakt, dus Inge wordt al een echte huisdieren-expert! :) Kristin heeft Fiskkakor voor ons gemaakt: viskoekjes van kabeljauw en ‘sil’, maar we twijfelen of dat een Noorse visnaam of een verkeerd uitgesproken variant van Seal is en we dus zeehondenkoekjes hebben gegeten… Noorwegen is een van de landen waar nog op Walvissen wordt gejaagd vanwege het vlees, en op de vismarkt en in restaurants wordt walvisvlees ook gewoon verkocht. Met name aan Japanse toeristen, hebben we begrepen. Hoewel wij daar wel een uitgesproken een mening over hebben, zeggen we er niets over – Nederlanders staan bekend als ‘dominees’: we weten altijd alles beter.
Gisteren hebben we 4 eilanden voor de kust van Alesund bezocht. Hiervoor hoef je geen boot te nemen – ze zijn met tunnels en bruggen met de stad en met elkaar verbonden. De tunnels gaan onder de zee door, zijn heel stijl en behoorlijk diep, en zijn gebouwd eind jaren tachtig, met de toestemming om 22 jaar tol te mogen heffen om de kosten ervoor te betalen. Die 22 jaren waren in 2009 verstreken, en dus konden wij ze gratis gebruiken. We hebben een vuurtoren bezocht, en een grot bekeken, maar het was zó koud (8 graden en flinke wind), dat we de auto weinig uit zijn geweest. Maar we hebben we een souvenir uit Alesund om mee te nemen naar huis: handschoenen! :)

  • Comments(2)//weblog.painttheplanet.nl/#post7